Verkoop woning door een bank. Hoe kunt u deze blokkeren?

Banken verkopen uw woning vaak pas bij een aanhoudende en redelijk grote hypotheekachterstand. Het 'verkoop woning door de bank'-proces start met opeising van de volledige en resterende hypotheekschuld. In de meeste gevallen kunnen consumenten de hypotheekschuld niet op korte termijn terugbetalen. Banken schakelen dan vaak een deurwaarder in die de executieveiling verder op gang zet. De vraag is dan hoe kunt u de verkoop van uw woning dan nog blokkeren? Antwoord: dat kunt u bijvoorbeeld proberen door een redelijke betalingsregeling voor te stellen. 

Betalingsregeling

Wanneer de bank aandringt op verkoop van uw woning, kunt u proberen om een betalingsregeling af te dwingen. Verkoop van een woning is namelijk een 'ultimum remedium' voor een bank bij het ontstaan van een hypotheekachterstand. De bank moet zijn best doen om naar een oplossing te zoeken voor de hypotheekachterstand. Verkoop van de woning mag alleen dan wanneer er geen andere redelijke alternatieven voorhanden zijn. Omdat het dossier vaak overgedragen wordt van de bank aan een deurwaarder, kunt u proberen om via de deurwaarder afsprake te maken met de bank. Een mogelijke alternatief om de verkoop van uw woning te blokkeren is dat u een betalingsregeling aanbiedt. De betalingsregeling is dan een afspraak op grond waarvan u  de hypotheekachterstand of hypotheekschuld op korte termijn kan voldoen. Deurwaarders hebben ook een wettelijke zorgplicht om dergelijke betalingsregeling aan de bank voor te leggen. De bank moet dan goede gronden hebben om een betalingsregeling te kunnen weigeren. 

Vragen?

Heeft u een vraag over:

- verkoop woning door de bank;

- betalingsregeling; 

- hypotheekschuld;

- hypotheekachterstand, 

of heeft u een andere vraag over financieel recht, dan kunt u contact opnemen met de advocaat financieel recht: de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte, bel hem of stuur hem een berichtje via WhatsApp op zijn telefoonnummer 06 21 88 87 94 of stuur een e-mail naar pietrobonaparte@siebenadvocaten.nl.

 

^ Naar boven