Schadevergoeding renteswap

Ondernemers die te horen hebben gekregen dat banken geen aanbodbrieven zullen versturen of te horen hebben gekregen dat zij niet in aanmerking komen voor een compensatie onder het Herstelkader, staan absoluut niet met lege handen. In dat geval kunnen zij naar de rechter stappen en schadevergoeding vorderen met betrekking tot de renteswap.

Herstelkader beperkt

Dat u wellicht uitgesloten bent van het Herstelkader, betekent niet dat u minder kans maakt om schadevergoeding te verkrijgen. Immers, het toepassingsbereik van het Herstelkader is beperkter in verhouding tot de beleggersbescherming die wet- en regelgeving voorschrijven.

Schadevergoeding gerechtelijke procedure

Ondernemers die qua omvang binnen het Herstelkader vallen, maar volgens het Herstelkader als deskundig worden aangemerkt, is een doelgroep die wellicht kans maakt om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding door middel van een gerechtelijke procedure. In de praktijk zullen deze ondernemers namelijk geen enkele kennis en/of ervaring hebben van renteswaps. In dergelijke gevallen komen zij in aanmerking voor de hoogste mate van bescherming onder wet- en regelgeving. Dit kan indien aannemelijk kan worden gemaakt dat deze renteswaps op adviesbasis zijn verstrekt.

Bijzondere zorgplicht

Ook ondernemers die volgens de Wet op het financieel toezicht geclassificeerd zijn als professionele cliënten maken eventueel kans om schadevergoeding wegens de renteswap te verkrijgen. Zij komen in aanmerking voor een beperkt beschermingsregime onder de wet. De rechter heeft echter bepaald dat ook voor deze ondernemers banken een bijzondere zorgplicht in acht behoren te nemen. Dit betekent dat niet valt uit te sluiten dat deze ondernemers via een gerechtelijke procedure schadevergoeding kunnen vorderen met betrekking tot de renteswap.

Vragen?

Heeft u een vraag over het Herstelkader of wenst u uw mogelijkheden in te winnen om eventueel een gerechtelijke procedure te starten, dan kunt u te allen tijde vrijblijvend contact opnemen met Pietro Bonaparte, advocaat financieel recht via 040-4009106 of via onze website.

 

Ook interessant

 

^ Naar boven