EVR registratie verwijderen

Wij zien in de praktijk steeds vaker dat consumenten steeds vaker ten onrechte in het Extern Verwijzingsregister (EVR) worden geplaatst door banken of verzekeraars. Het EVR register is een soort 'zwarte lijst' waarin de persoonsgegevens van consumenten worden opgenomen, waarvan wordt vermoed dat deze betrokken zijn te geweest bij fraude of verzekeringsfraude. Het probleem is echter dat banken (bijvoorbeeld: ABN AMRO, ING en Rabobank) steeds vaker en sneller van mening zijn dat gefraudeerd zou zijn, terwijl daar in de meeste gevallen geen bewijs voor is. In dat geval kan de EVR registratie mogelijk worden verwijderd. Het EVR register is een machtig wapen van banken en verzekeraars geworden om consumenten dwars te zitten. De advocaat financieel recht legt in dit artikel uit wat een EVR registratie is, wat de gevolgen zijn van een EVR registratie met als doel: het verwijderen van een EVR registratie. 

Wat is een EVR registratie?

EVR staat voor Extern Verwijzingsregister en is een 'zware lijst' die deel uitmaakt van een databank van banken en verzekeraars waarin de persoonsgegevens van fraudeurs zijn opgeslagen. Consumenten die verdacht worden van betrokkenheid bij verzekeringsfraude worden in die zwarte lijst opgenomen. De gevolgen van een EVR registratie is onder meer dat banken en verzekeraars die persoonsgegevens registeren en onderling delen in het EVR register. Bijvoorbeeld: als de ABN AMRO uw persoonsgegevens opneemt in het EVR register, dan kunnen ING en Rabobank die EVR registratie ook inzien. Voor banken en verzekeraars gelden echter strenge eisen om een EVR registratie op te leggen. Wanneer de EVR register niet in overeenstemming met wet- en regelgeving is geplaatst, dan kunt u proberen om via de advocaat financieel recht de EVR registratie te laten verwijderen. 

De gevolgen van een EVR registratie

Geregistreerd staan in het EVR registratie kan aanzienlijke gevolgen hebben. De bank of verzekeraar die een EVR registratie heeft geplaatst kan dan de overeenkomsten met u beëindigen en de onderzoekskosten op u verhalen. Daarnaast kunnen ook andere banken en verzekeraars wanneer zij op de hoogte raken van de EVR registratie de relatie met u vebreken. Met deze EVR registratie staat u in de zwarte lijst te boek als fraudeur en kunt u verder belemmerd worden bij het aangaan van verzekeringsovereenkomsten, het verwerven van financiële producten (bijvoorbeeld: hypotheek of lening) of het vinden van een baan in de financiële sector of verzekeringsbranche. U heeft er dan belang bij dat de EVR registratie zo snel mogelijk wordt verwijderd. 

EVR registratie verwijderen

De advocaat financieel recht kan u helpen en adviseren bij het proberen te verwijderen van de EVR registratie. Er moet dan een formulier worden ingevuld en verstuurd naar de bank waarin u een correctieverzoek doet om de persoonsgegevens uit de EVR registratie te laten verwijderen. De praktijk wijst echter uit dat een correctieverzoek vaak wordt afgewezen. Het is advies om meteen een advocaat een goede brief te laten schrijven waarin de verzekeraar wordt gesommeerd om de EVR registratie te verwijderen. Mocht dat niet werken, dan kunt u altijd nog naar het Kifid of de rechter stappen. Indien u echter geen actie onderneemt, dan blijft een EVR registratie ruim 8 jaar lang geregistreerd staan in de registers van de ABN AMRO, ING of Rabobank.

Vragen?

Heeft u vragen over de volgende onderwerpen:

- EVR registratie verwijderen bij de ABN AMRO, ING of de Rabobank;

- Wat is een EVR registratie;

- EVR registratie gevolgen;

- Zwarte lijst verzekeringsfraude,

of heeft u een andere vraag over financieel recht, dan kunt u contact opnemen met de advocaat financieel recht: de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte, bel hem of stuur hem een berichtje via WhatsApp op zijn telefoonnummer 06 21 88 87 94 of stuur een e-mail naar pietrobonaparte@siebenadvocaten.nl.

 

© 2020 - Alle rechten voorbehouden aan de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte

 

^ Naar boven