Executie huis voorkomen

Dreigt een bank ten onrechte met een executie van uw huis? Of is de executieveiling van uw huis reeds aangekondigd en wilt u deze voorkomen? In dat geval dient u een juridische specialist in te schakelen die naar uw dossier kijkt en een goede brief schrijft naar de bank om de executie van uw huis te voorkomen.

Geen recht van parate executie

Een bank heeft in beginsel de bevoegdheid om het huis van de klant te verkopen wanneer de klant in verzuim is zijn hypotheek te betalen. Dit wordt het recht van parate executie genoemd. Deze bevoegdheid van parate executie wordt echter beperkt door de grenzen van de wet. Ook nadat de executieveiling is aangekondigd kunt u de executie uw huis voorkomen.

Misbruik van recht

Een bank moet de executie stoppen wanneer dit misbruik van recht zal opleveren. Wanneer er sprake is van misbruik van recht dient te worden beoordeeld op basis van alle omstandigheden van het geval. Een belangenafweging speelt daarbij vaak een rol. Wanneer er een oplossing komt waardoor de klant weer zijn hypotheek kan betalen dan kan een executieveiling worden voorkomen. Indien de klant oplossingen aanreikt maar de bank niet met de klant in gesprek gaat om deze te bespreken. En in plaats daarvan meteen overgaat tot executie, dan kan de klant proberen de executie te voorkomen door een beroep te doen op misbruik van recht. De rechter zal alle omstandigheden van het geval afwegen bij het beoordelen van misbruik van recht.

Executieverkoop voorkomen met kort geding

De klant kan de (dreigende) executieverkoop van het huis voorkomen door een executie kort geding op te starten. De rechter kan bij misbruik van recht de executie van het huis voorkomen door deze te verbieden of door deze uit te stellen. Een bank mag dan niet meer overgaan tot executieverkoop van uw huis.

Conclusie

Bij een opgelopen achterstand op de hypotheek heeft de bank in beginsel het recht van parate executie om het huis te verkopen. Een bank mag niet overgaan tot executie van het huis wanneer dit misbruik van recht oplevert. In dat geval kan de klant een kort geding op starten waarmee de executieverkoop van het huis kan worden voorkomen.

Vragen?

Heeft u een vraag met betrekking tot het tegenhouden van een executieverkoop van uw huis of heeft u een andere vraag over financieel recht, dan kunt u contact opnemen met de advocaat financieel recht: de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte, bel hem of stuur hem een berichtje via WhatsApp op zijn telefoonnummer 06 21 88 87 94 of stuur een e-mail naar pietrobonaparte@siebenadvocaten.nl.

 

© 2020 - Alle rechten voorbehouden aan de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte

^ Naar boven