Bank schendt zorgplicht bij executieveiling

Heeft u het vermoeden dat de bank haar zorgplicht bij de executieveiling heeft geschonden? Neem dan contact op met de advocaat financieel recht: de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte. Bel of stuur een WhatsApp naar het volgende telefoonnummer 06 15 43 85 06 of e-mail naar p.bonaparte@keizersadvocaten.nl. In dit artikel zullen alle ins and outs omtrent de zorgplicht van banken bij executievieling toelichten.

Jurisprudentie over de zorgplicht bij executieveiling

Op 1 augustus 2018 heeft de rechtbank Midden-Nederland een belangrijke uitspraak gedaan in het kader van de zorgplicht van een bank bij een executieveiling[1]. In deze uitspraak heeft de rechter bepaald dat de bank haar zorgplicht had geschonden bij de executieveiling. De bank werd veroordeeld om schadevergoeding aan de klant te betalen. De advocaat financieel recht zal deze uitspraak hieronder uitleggen.

Aanleiding van de executieveiling

De bank had op 16 november 2012 de bankrelatie met de klant opgezegd nadat de klant strafrechtelijk werd vervolgd en het OM conservatoir beslag had gelegd op de woning van de klant. De executiewaarde werd voorafgaand aan de executieveiling vastgesteld op € 625.000,00. Tijdens de executieveiling had de bank zelf een bod van € 450.000,00 gedaan om de veiling op gang te laten komen. Het bleef echter bij het enige bod van de bank. De woning werd aan de bank zelf verkocht voor € 175.000 euro minder dan de executiewaarde.

Bijzondere zorgplicht geschonden

De bank had op de veiling de woning van de klant voor een aanzienlijk lager bedrag overgenomen dan de vastgestelde executiewaarde. Het bedrag waarvoor het huis is gekocht is op de schuld van de voormalig eigenaar in mindering gebracht. Vervolgens heeft de bank het huis onderhands verkocht voor € 750.000,00 aan een derde. Dit betekent dat de bank winst heeft gemaakt van € 300.000,00. Deze winst had de bank echter niet in mindering gebracht op de openstaande schuld. Dit had volgens de rechtbank wel moeten gebeuren. Daarom oordeelde de rechtbank dat bank na de executieveiling haar zorgplicht heeft geschonden.

Recht op schadevergoeding

Deze uitspraak leert dat de bank haar bijzondere zorgplicht na de executieveiling schendt, als: (1) de bank de woning tijdens de executieveiling voor een lager bedrag dan de executieveiling opkoopt en (2) deze woning later weer voor een hoger bedrag (met veel winst) aan een derde door verkoopt en (3) zonder de winst in mindering wordt gebracht op de schuld van degene die aan de executie is onderwopen. Wanneer voldaan is aan beide voorwaarden, dan handelt de bank in strijd met haar zorgplicht en is de bank gehouden om de schade van de klant te vergoeden. Dit betekent dat de winst die is gemaakt in mindering dient te worden gebracht op de (rest)schuld.

Vragen?

Heeft u het vermoeden dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden bij de executoriale verkoop van uw woning? Dan kunt u contact opnemen met de advocaat financieel recht: de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte. Bel of stuur een WhatsApp naar het volgende telefoonnummer 06 15 43 85 06 of e-mail naar p.bonaparte@keizersadvocaten.nl.

 

[1] Rechtbank Midden-Nederland d.d. 1 augustus 2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:5581.

 

© 2024 - Alle rechten voorbehouden aan de heer mr. P.A. (Pietro) Bonaparte

 

Contacteer mr. Bonaparte

06 15 43 85 06

Mail contact

 

^ Naar boven